marionspots

Researcher, Mother and traveler

Toerisme in tijden van Corona

Toerisme in tijden van Corona

Ik woon in Tanzania. Wij leven deels van toerisme, maar ik heb gelukkig ook een baan als onderzoeker. Ben zit al maanden thuis, maar we vinden tot nog toe onze weg en het redden het nog. Ben is veel bezig met ons nieuwe huis in Arusha en ik werk gewoon door zoals ik altijd deed. Maar dat is voor anderen in het toerisme niet zo.

De gids

Stel je voor. Je bent al jaren gids voor een gerenommeerde tour operator in Tanzania. Je salaris is genoeg om je vijf kinderen naar school te laten gaan en ervoor te zorgen dat er eten op tafel staat. De fooien die je krijgt gebruik je om je huis wat op te knappen en eens wat nieuwe kleren voor de kinderen te kopen. In het hoogseizoen is het vaak genoeg om ook eens een biertje te gaan drinken met vrienden. In het laagseizoen moet je het wat rustiger aan doen. Dat laagseizoen duurt nu al heel lang. Sinds maart komen er zo goed als geen toeristen meer, dus je hebt al maanden niet meer gewerkt. Sinds juni vliegen de meeste maatschappijen wel weer naar Tanzania, maar veel landen vinden het niet goed als men naar Tanzania reist. Weg salaris, weg fooi, weg werk…hoe moet dat nu?

De ober

Stel je voor. Je werkt al jaren voor een lodge-keten drie maanden op, een maand af. Je salaris is genoeg om je drie kinderen naar school te laten gaan en ervoor te zorgen dat er eten op tafel staat. De fooien die je krijgt gebruik je tijdens je maand af om een en ander op te knappen en kleren voor je vrouw en kinderen te kopen. Die maand af is ineens een heleboel maanden af geworden. Je bent naar huis gestuurd met de boodschap dat je terug kunt komen als er betere tijden zijn. Weg salaris, weg fooi, weg werk… hoe moet dat nu?

Onze trip

Vorige week zijn wij met vrienden een week op safari geweest. Ben kon na maanden weer eens de Serengeti in rijden en ons van zijn kennis voorzien. Waar je normaal tientallen auto’s per dag tegenkomt, was dat er nu hooguit een of twee. We stuitten op een neushoorn midden in de Serengeti. Dit is waarschijnlijk ook het resultaat van corona, want neushoorns zijn al decennia niet meer gezien in dat gebied. We stonden er met tien auto’s met lokale toeristen naar te kijken. Dat zouden er anders wel vijftig of honderd zijn geweest. Maar goed, die neushoorn was er anders ook niet geweest. Honderden of misschien wel duizenden gidsen zitten momenteel thuis. Daarnaast zijn veel lodges nog gesloten en anderen maar half open. Waar wij verbleven was nog maar een derde van het personeel aan het werk en op half salaris.

Gevolgen

De gevolgen voor het leven in Tanzania zijn enorm. Veel families leven van het toerisme.  Safarigidsen, lodge en hotelpersoneel, culturele gidsen, souvenirwinkels, noem maar op. Ik weet dat het in Nederland ook niet makkelijk is voor velen, maar hier zijn geen middelen zoals overheidssteun of überhaupt uitkeringen. In Nederland kunnen kinderen gewoon naar school blijven gaan, maar dat is hier niet makkelijk als je niet betaalt. Ook al is het basisonderwijs gratis, er zijn toch kosten mee gemoeid. Het is misschien nog niet zo duidelijk, maar het Afrikaanse toerisme en het toerisme wereldwijd, leidt enorm onder deze pandemie. Ik vraag me af of de negatieve reisadviezen op deze manier niet meer schade aanrichten voor landen zoals Tanzania dan dat ze bescherming bieden.